Svensson, Tjärnqvist & Forsberg nyanserat

Malmö Redhawks lagbygge för säsongen 2016/2017 har verkligen tagit fart. Startsträckan var relativt lång men sista tiden har en rad pusselbitar fallit på plats. Nu börjar vi komma i läget där vi måste säga farväl till åtminstone ett par spelare som en del runt klubben hade velat se kvar. Låt mig ge er min syn på det.
 
Peter Andersson, Martin Filander, Jesper Mattsson, Andreas Eriksson samt Freddie Sjögren. Där har vi alltså ledarstaben framöver. Som helhet känns den spännande och lovande. Andersson som huvudtränare är den jag är mest fundersam kring men i ärlighetens namn så har jag för låg kunskap om Peter som tränare. Hans relativt korta tid som assisterande tränare i Malmö Redhawks under Bobo Simensen är svårbedömd utifrån hur uselt klubben mådde då samt att han själv kom från en skakig tid som sportchef med en ryggsäck som inte gick att ta av där och då. Våren 2009, när han hade fått sparken av Malmö, tog han över Örebro i division I. Avancemang direkt, därefter etablering i Allsvenskan och till slut avancemang till SHL. Trots sparken under tredje säsongen i Lugano så var det åtminstone två säsonger som var relativt lyckade. Peter Andersson kommer helt enkelt in med goda erfarenheter. Dessutom i ett Malmö Redhawks som mår betydligt bättre än på länge - trots Tommy Qvarforts insatser under början av 2016. 
 
Det som annars är på tapeten just nu när spelartruppen börjat fyllas på med nyförvärv är vilka som får stanna eller lämna av kategorin "spelare omtyckta av fansen". De som inte har fått något besked om framtiden eller inte själv lämnat något är Oliver Bohm, Björn Svensson, Mathias Tjärnqvist och Christoffer Forsberg. Bohm har bara varit här i några månader och är inte i tidigare nämnda kategori. Bland forwards kan konstateras att platserna börjar bli få. Egentligen kan jag inte klandra sportchef Patrik Sylvegård alls för det. Den enda som konkurrerar med centerförstärkningarna Ilari Filppula, Fredrik Händemark och Konstantin Komarek (den sistnämnde är inte officiellt klar) är Christoffer Forsberg. Filppula och Komarek är tänkta som offensiva centrar så egentligen är det bara Händemark och Forsberg som står lite mot varandra här. Bland ytterforwards så är både Nichlas Hardt och Robin Alvarez klockrena nyförvärv som höjer intensiteten och kvaliteten en nivå. De är bättre än Svensson och Tjärnqvist och jag hade inte velat att klubben skulle tacka nej till varken Hardt eller Alvarez, som dessutom har ett gediget förflutet i Malmö Redhawks. 
 
Så vad göra? 
Jag tror att det kommer sluta i att Christoffer Forsberg blir kvar. Malmö bör ha femton forwards i truppen och att då ha "Foppa" med som kan spela såväl ytter som center och som dessutom bara är 22 år låter sundast. 
Jag hoppas att såväl Forsberg som Björn Svensson blir kvar men jag måste säga att jag inte riktigt får ihop det med att behålla två av de tre utan kontrakt. Problemet ligger i att Malmö redan har kontrakt med spelare som Kim Rosdahl, Mattias Persson, Nicklas Jadeland och Magnus Häggström. Häggström är ju åter ytterforward på heltid så Redhawks har redan sina fyra ytterforwards för kedja fyra respektive fem. Det som skulle kunna öppna upp möjligheter är om Rosdahl, som tappade en del i kvalitet på slutet, lånas ut till Pantern under första halvan av säsongen. Ett andra alternativ är att lyfta upp Persson som en offensiv kreatör i toppkedjor men är han tillräckligt bra för det match ut och match in? Tredje alternativet är att lösa ut Jadeland men faktum är att Nicklas hade en stigande formkurva under sista halvan av SHL-säsongen. Är det värt att skapa oreda i nuvarande trupp för Forsberg, Svensson och/eller Tjärnqvist? Tveksamt.
 
Svensson var främste målskytt i Malmö den gångna säsongen och satte nytt personligt målrekord i SHL. Imponerande, förstås. Det är just hans roll framför mål som är hans enorma uppsida. Spelmässigt är han okej på SHL-nivå, men verkligen inte mer. Jag kan tycka att han överskattas något - vi sitter inte heller på hela bilden. Vad har han haft för lön det gångna året? Vilken lön och längd på avtal kräver han nu? Vi har ju ingen aning här. Om vi ser till helhetsprodukten Björn Svensson så är det en spelare som ska vara relativt billig i drift, annars går inte lagbygget ihop. Mathias Tjärnqvist då? Det var ju många som uppmärksammade hans prestationer under våren och visst, han gjorde det oförskämt bra. Hade Malmö inte haft tvåårskontrakt på Jadeland, Persson och Häggström sedan tidigare så ja, då hade han fått förlängt alla dagar i veckan. Nu är dock kontraktssituationen som den är och ingen kunde klaga på Sylvegård när han förlängde med dessa tre hjältar när Malmö hade avancerat till SHL. 
 
Obekväma beslut är Sylvegårds jobb. Han har tagit dem förut, exempelvis att prioritera David Liffiton framför Anton Blomqvist, och jag är inte avundsjuk på att tvingas säga adjö till troligen två av tre forwards som har gjort ett bra jobb och som är bra karaktärer. Samtidigt, det här är verkligheten och det går inte att pressa in fler bitar än vad som ska ha plats i pusslet av känslomässiga skäl.
Malmö Redhawks | |
Upp