Valet av tränare ska inte vara en trött lösning

Malmö Redhawks kunde meddela att Björn Hellkvist inte blir kvar som huvudtränare för en dryg vecka sedan. Det enda som kan konstateras nu är att det inte finns någon färdig lösning på hur klubben tar sig an framtiden. Av någon anledning har Stephan "Lillis" Lundh kommit upp som en kandidat men det verkar inte komma från sportchefen själv. Ett tydligt tecken på varför det inte ska bli en fråga för Lundh.
 
Att Malmö Redhawks ganska sent kommit ut på marknaden för lediga tränare börjar bli uppenbart. Intressanta talanger som Niklas Eriksson (47 år förvisso, men aldrig tidigare på SHL-nivå) och Jeremy Colliton har gått förbi och skrivit nya avtal med sina respektive allsvenska klubbar. Kvar finns framförallt ett par rutinerade namn och så då, vad det verkar, drömnamnet Hans Wallson. Med Wallson hade Malmös väg varit given. Wallson är den som tillsammans med övrig stab i Skellefteå driver och utvecklar Sveriges över nutid bästa klubb. 
 
Frågetecknen kring Wallson är dock ett par stycken. Vill han coacha ett annat lag i Sverige? Kan Malmö gå upp i en match kring lön med förslag från Schweiz och/eller KHL på ett rimligt sätt? Jag är väldigt tveksam kring båda.
Wallsons Skellefteå är laget Malmö Redhawks till stor del tagit efter spelmässigt. Precis som många andra lag i hockey-Sverige i dag, förstås. Redhawks har dock varit väldigt extrema i att få så många detaljer som möjligt att fungera. Kulturen hade onekligen varit välkänd för Wallson.
 
När sportchef Patrik Sylvegård nu försöker bygga ett SHL-Malmö så har styrelsen gått in och börjat tro att det är de som ska ta över ledarfrågan för A-laget. En VD och en sportchef som har fått klubben från konkursläge till allsvenskt topplag och därefter SHL-lag måste ha ett större förtroendekapital än vad som just nu visas upp. Självklart har inte Sylvegård gjort allt detta själv men han har tagit sunda beslut över tid och vetat vilka knappar han ska trycka på. Det är rätt tydligt att Stephan "Lillis" Lundh inte är den tränare som Patrik ser som lämplig för jobbet att föra Redhawks vidare in i framtiden. Då är det i min värld inget alternativ att satsa på heller. 
 
Lundh är en bra ledare på många sätt och har visat resultat på slutet men han passar knappast som hand i handsken för Malmö Redhawks, som exempelvis Sydsvenskans Kent Jönsson envist vill göra gällande. "Lillis" har inte spelat samma hockey med Pantern som Malmö, från A-lag till J18, har gjort. Det har heller inte varit tal om en lika fartfylld hockey. Vad man föredrar är lite smaksak (både Malmö Redhawks och IK Pantern har ju varit framgångsrika på respektive nivåer) men Redhawks har valt en linje under Sylvegård och det vore märkligt att göra om i detta läget när Patrik vill fortsätta med satta ramar. En viktig del som heller inte får underskattas är att det finns en god kemi mellan sportchef och huvudtränare. Ty Stephan Lundh har själv varit sportchef när Per Bäckman varit tränare.
 
Så vem ska Malmö då plocka in? Hur ska ledarteamet se ut? Jesper Mattsson blir kvar som en av två assisterande tränare. Det är egentligen det enda som känns givet. I juniorleden har vi intressanta tränarämnen i framförallt Viktor Stråhle, 26, samt tidigare spelaren och lagkaptenen i Redhawks, Tomas Kollar, men det är troligen en vända för tidigt för dessa. Annars är jag väldigt inne just på att Malmö behöver utbilda och få fram egna moderna ledare. För marknaden över lediga, svenska tränare är inte glimrande. Jobbet att utse en ny tränare är - eller borde i alla fall vara - dock i huvudsak Sylvegårds och jag har ingen förståelse för hur andra krafter försöker pressa Patrik till en trött lösning efter allt som har varit.
 
Ha lite tro och is i magen. Alla inblandade.
Malmö Redhawks | |
Upp