Föryngringen kommer - en intressant SHL-utmaning

Malmö Redhawks har redan passerat förra säsongens notering på 61 poäng med marginal. Bara en fullständig kollaps skulle nu ta Malmös lag ifrån en slutspelsplats. Med ett i praktiken säkrat SHL-kontrakt är det läge att se framtiden an. Nu kommer nämligen föryngringen som legat och lurat ett tag. Patrik Sylvegård har ihop med Peter Andersson en intressant SHL-utmaning framför sig. 
 
Jag var väldigt kritisk till Malmö Redhawks efter onödiga förluster mot Leksand, Färjestad och Luleå i januari. Matcher som ett slutspelslag bör göra bättre, men Redhawks har därefter i stället tagit flera imponerande segrar på bortais och på så sätt givit klubben fortsatt arbetsro inför framtiden. Planeringen inför en 2017/2018-säsong i SHL kan fortgå och det passar perfekt att veta förutsättningarna när en föryngring av truppen står för dörren. 
 
Peter Andersson har visserligen tidigare poängterat att åldern inte avgör och Malmö har också i år SHL:s äldsta och mest veteranfyllda lag. Detta trots att ett par äldre spelare gallrats bort på vägen. Till nästkommande säsong ser jag dock ingen annan väg än att föryngra laget ett eller ett par hack. Flera äldre spelares kontrakt går ut i vår och det kommer bli naturligt att gå vidare. Ska gå igenom lagdel för lagdel, hur jag ser på läget just nu.
 
Målvakter
 
Cristopher Nihlstorp 
 
Oscar Alsenfelt samt Tim Hulstrands kontrakt går ut
 
Oscar Alsenfelt har varit så bra att det knappt ska vara möjligt över tid på den här nivån. Han blir troligen den anledning till att Malmö Redhawks presterar lite bättre än vad det spelmässiga i stort rättfärdigar. Nu går succémålvaktens kontrakt ut och jag har svårt att se hur Malmö ska kunna behålla Alsenfelt. Det skulle vara det sociala i sådana fall, men det har han redan avfärdat i intervjuer. KHL, Schweiz eller Nordamerika är frågan. 
Cristopher Nihlstorp har varit utskälld bitvis bland supportrar och visst har det varit blandade insatser. För många enkla mål har gått in och därför är Malmö inte samma lag med Nihlstorp mellan stolparna som när Alsenfelt står. Även om Cristopher snart blir 33 år så finns det inte mycket att fundera på. Klubben ska få igång hans målvaktsspel igen, det finns ju trots allt två år till på kontraktet. Tim Hultstrand har spelat matcher i Enköping, Tyringe och Pantern samt i ett framgångsrikt J20-lag. Rätt troligt att han går vidare till ett seniorlag på den nivån han har provat på nu. 
 
Tex Williamsson, Panterns suveräna sista utpost, uppges vara nära Malmö och det känns som ett riktigt intressant namn. Vore tjänstefel att inte plocka honom i detta läge. Den stora frågan blir om Sylvegård kan tänka sig Nihlstorp och Williamsson som ett målvaktspar 2017/2018? Gränsfall, men samtidigt tror jag att Tex kan ta stora steg på kort tid med ännu bättre vardagliga förutsättningar. 
 
Backar 
 
Erik Andersson
Nils Andersson
Jens Olsson
Carl-Johan Lerby
Stefan Warg
 
Noah Welch, André Benoît samt Johan Ivarsson står utan avtal
 
Backsidan är ofta den som utomstående ser som Malmös uppenbara svaghet och jag har väl inte riktigt köpt det. Så dålig är den inte. Dock tycker jag att det är ett par backar för många som inte har en positiv utvecklingskurva i år. Erik Andersson är Redhawks bäste back och han har faktiskt bara blivit bättre sedan kontraktsförlängningen. Nils Andersson har varit väldigt ojämn efter Tre Kronor-chansen i höstas. Ett par riktigt bra insatser kan följas upp med två-tre opålitliga matcher. Nils står och stampar för stunden. Jens Olsson såg bra ut under inledningen av serien och har varit mer stabil defensivt överlag i jämförelse med 2015/2016-säsongen. Dock har han haft en något mer undanskymd roll under december och halva januari. Litet frågetecken på formkurvan här. Carl-Johan Lerby var stor succéman när han lyftes upp och gör än i dag bra insatser. Inte lika dominant som i början men här har Redhawks ett intressant framtidsämne. Stefan Warg hade en överraskande bra debutsäsong i SHL med Malmö. 2016/2017 har det inte varit samma nivå på insatserna. Dock har han och Erik Andersson funnit varandra mer och mer igen som ett välfungerande backpar. 
 
Noah Welch rankar jag i dagsläget som tvåa bland Malmös backar. Welch har varit lite bättre än vad jag siade om inför säsongen. Det är faktiskt inte alls ofta som amerikanen har stämplat ut under 2016/2017. Om det fortsätter på dagens nivå och med en rimlig prissättning bör Sylvegård vilja förlänga ett år till. André Benoît inledde med en överprestation och producerade poäng i hög frekvens. Månad för månad har Benoît tappat i kvalitet och i dag är tempot ett problem. Jag är lite bekymrad över hur Martin Filander har coachat André. Förtroendet har varit alldeles för stort för länge. I min bok finns det inte en chans att kanadicken blir kvar. 
Unge Johan Ivarsson har varit utlånad till Pantern över en lång tid nu och tyvärr så kommer han inte riktigt loss i IKP heller. Har även här svårt att se en förlängning. Johan bör satsa på en framträdande roll i Allsvenskan i nått år. 
 
Så fem backar på kontrakt och eventuell förlängning på Welch. Då bör det finnas utrymme för två nya backar. Ska Malmö ta nästa steg nästa säsong kommer bredden och konkurrensen behövas i högre utsträckning än i år. En offensiv back och något mer defensiv back känns rimligt. Patrik Hersleys namn har lyfts då och då. Vill han själv? Prisbild? Ja, ni förstår.
 
Forwards
 
Fredrik Händemark
Erik Forssell
Frederik Storm
Nichlas Hardt
Rhett Rakhshani
Christoffer Forsberg
Kim Rosdahl
 
Andreas Thuresson, Robin Alvarez, Konstantin Komarek, Magnus Häggström, Nicklas Jadeland, Mathias Tjärnqvist samt Mattias Persson har utgående kontrakt
Ilari Filppula ska redan vara klar för TPS Åbo
Lars Bryggman är på lån från Pantern
 
Lite drygt hälften av dagens forwardsuppsättning har kontrakt över kommande säsong. Utöver Alsenfelt på målvaktssidan är det här som Malmö riskerar att tappa spelare som kan bli kännbart. 
 
Centersidan har lagets två främsta anfallsspelare i Fredrik Händemark och Erik Forssell kvar. Förvisso har Händemark gjort det så pass bra att det faktiskt kan bli aktuellt med ett NHL-avtal. Har lite svårt att se att hans tempo räcker för högre nivåer redan nu emellertid. Forssell är ett superproffs som kommer fortsätta hjälpa Redhawks på rätt väg i SHL. Danskarna Frederik Storm och Nichlas Hardt har inte fullt ut motsvarat förväntningarna än men båda är klockrena spelare att bygga vidare på. Rhett Rakhshani var den spelare jag ifrågasatte flitigast under höstens lopp men han har rest sig och börjat leverera. Till hösten är han dessutom med från första nedsläpp. Christoffer Forsberg och Kim Rosdahl är två yngre lagspelare som definitivt har sina platser i laguppställningen framöver. 
 
Bland forwards handlar det extremt mycket om prisbild. Blir säkerligen flera hårda förhandlingar och ett eller ett par motiga farväl. Ilari Filppula återvänder hem till Finland. En ny ledande offensiv center, eller en kreatör om ni så vill, måste in. Känns även givet att Mathias Tjärnqvist och Mattias Persson tackar för sig i vår.
Andreas Thuresson har höjt sig till denna säsong och fungerat bättre under Peter Anderssons ledning. Det är dock en kostsam investering här med landslagsforwarden från Tyringe. Symbolvärdet i att ha en skånsk kvalitetsspelare håller jag personligen högt och här måste det få kosta. En annan skånsk spelare, Robin Alvarez, har gjort en klart godkänd comebacksäsong i Malmö men ett par mål till hade jag förväntat mig så här i mitten av februari. Alvarez ser jag som en pusselbit även för 2017/2018. Han har etablerat sig i SHL, utan tvekan. 
Konstantin Komarek har visat sin finurlighet även i svensk hockey nu och åldern (24) talar verkligen för en förlängning. De äldre karaktärsspelarna Nicklas Jadeland och Magnus Häggström får varsitt frågetecken bakom sina respektive namn. De har varit hårt arbetande forwards längre ner i hierarkin i flera år nu och med ålderns samt nivåns rätt känns det som att Malmö behöver gå vidare. Yngre förmågor, med låg prisbild, måste kunna fylla på här om spetskompetensen ska öka ett snäpp. Lånet från Pantern, Lars Bryggman, ser jag som rätt given ersättare till Häggström. 
 
Sammanfattning
 
Allt som allt kommer vi få se ett yngre Malmö Redhawks till hösten. Visst, en del nyförvärv kan givetvis också vara av äldre karaktär men jag tror Patrik Sylvegård ser sin chans att föryngra. Utgår ifrån att Tjärnqvist, 38 i år, Filppula, 36, Benoît, 33, Persson, 32, försvinner. Sen har vi nästa kategori i Häggström, 31, Jadeland, 31, Alsenfelt, 30, som kan ses som frågetecken. De enda spelarna som under 2017 håller sig under 30-strecket som kan komma att lämna är Ivarsson, 22, och Komarek, 25 (sett till kontraktsläget).
 
Inser att vi inte ska stirra oss blinda på åldersstrukturen men för att Malmö Redhawks ska hålla sig framgångsrika på sikt måste fler yngre spelare ta plats, trots allt. Det är bara att titta på svensk ishockeys stora motorer just nu - Skellefteå, Frölunda, Växjö - som får chans att utveckla många intressanta ämnen. Dit måste Patrik Sylvegård komma med Malmö, även om det givetvis kommer ta tid. Med ett allt bättre samarbete mellan Malmö och Pantern, en juniorverksamhet som har börjat skapa vinnarkultur i år, så har ett par grunder lagts. 
 
Sylvegård och Peter Andersson står inför en intressant SHL-utmaning. Ta ännu ett "nästa steg" och samtidigt föryngra truppen. För Sylvegård har jag onekligen stort förtroende med tanke på vad han har presterat under sina år i klubben och Anderssons omdöme har verkligen fått sig en skjuts i rätt riktning det senaste halvåret. Därför blir det nu lite extra kittlande att följa Silly Season under våren. Vi ska få svar på vad Redhawks-ledningen anser behövas för att kunna tävla på en ännu högre nivå.
Malmö Redhawks | |
Upp