Ett högt spel - tydlighet blir avgörande

Då har Malmö Redhawks stängt sin butik för den här säsongen. Det finns några timmar till att förändra om man så önskar men jag kan inte se att Redhawks behöver fler spelare efter fredagens två nyförvärv. Malmö Redhawks har spelat ett högt spel med att förändra en hel del under januari månad och nu ställs ledarstabens kompetens på sin spets. Tydlighet blir A och O den kommande intensiva perioden.
 
Efter en lång följetong värvade Malmö Redhawks sin nye målvakt tidigare i veckan. Niko Hovinen var troligen det absolut bästa Redhawks kunde få på marknaden och det är en skarp värvning sett till meriterna de senaste säsongerna. I fredags kväll mot Almtuna genomfördes debuten och Hovinen behöver nog en handfull matcher innan han får upp den intensitet i kassen som han bör ha. Just här har vi den viktigaste detaljen nu. Låt Hovinen vara uttalad förstemålvakt hela våren ut. Lagledningen måste fullfölja en plan och ge förtroendet till en sista utpost.
 
Det är åtta matcher kvar av grundserien och jag kan tänka mig att planera in en match för Jonas Gunnarsson för att han inte ska vara totalt iskall vid en eventuell final eller en eventuell slutspelsserie. Då tänker jag det som en säkerhetsåtgärd om Hovinen skulle bli skadad eller sjuk - inte för en konkurrenssituation. Om varken "Gunnar" eller Pontus Sjögren har ansetts tillräckligt bra under nästan hela säsongen så finns det ingen anledning att tala om konkurrens på den här oerhört viktiga positionen under avgörandet.
 
Redhawks har annars värvat Fabian Brunnström och lånat in Christoffer Forsberg för våren ut. Tidigare har Eric Himelfarb anslutit och Johan Björk återvänt under januari månad. Lägg till att Yanick Lehoux kom i december månad. Har sportchef Patrik Sylvegård förvärvat sig? Det finns en viss risk för det, inte minst med de två senaste nyförvärven. Att ta in Christoffer Forsberg som ersättare för Sebastian Strandberg ser jag som klockrent. Forsberg kan acceptera en roll oavsett om det är högre upp eller längre ner i hierarkin. En ung spelare som vill utvecklas och kan ta lärdom av den här typen av vår som väntar. 
 
Brunnström är däremot en större chansning på många sätt. Det är ett risktagande att plocka in den här typen av spelare så pass sent. Brunnström kommer vilja ha en plats högre upp i laget och få lira powerplay. Malmö har redan konkurrens här och det finns forwards som bitvis har relativt blygsam istid redan innan de här sista två förstärkningarna. Det blir en ny form av process att gå igenom för hela laget och det brukar sluka en del energi inledningsvis. Dessutom finns inga givna svar för hur väl processen slår ut i slutändan. 
 
I grund och botten handlar väldigt mycket nu om ledarskap. Malmös ledarstab behöver hitta en väg där man är oerhört tydliga internt och samtidigt står upp för laget och spelarna utåt. Styrkan i gruppen behövs och då fungerar det inte att kritisera insatser i offentlighetens rum, vilket inte minst Björn Hellkvist har en tendens att göra. Även om jag ibland förstår att han vill skifta fokus på vem och vad som kritiseras så är inte det vad som spelar roll den här våren. Att låta bli att röra om i grytan för ofta med förändringar i kedjor och positionsbyten är en annan nyckel.
 
Malmö Redhawks har spelat ett högt spel. 
Vissa förstärkningar har varit nödvändiga på grund av en tunn trupp och oväntade tapp.
Nu gäller det att forma laget en gång för alla och visa att det är tillsammans man gör vårens resa.
Malmö Redhawks | | Kommentera |
Upp