Hösten 2015: Gunnarsson, Warg och Storm bäst

Då min artikelserie "Halvvägs" tappade fart omgående så får jag komplettera med en annan artikel. Tänkte ha en snabbare genomgång av truppen och med snittbetyg för respektive spelare. Så här har 2015 varit i SHL för Malmö Redhawks deltagare.
 
Jonas Gunnarsson 3,20
Oscar Alsenfelt 2,50
(Mika Noronen, Pontus Sjögren, Tim Hultstrand)
 
Gunnarsson har varit snudd på magnifik. Inte minst om vi ser till vad Jonas har uppnått tidigare i karriären. Malmö hade ett stort behov av en trygg målvakt som kunde klara av pressen när Alsenfelt gick sönder och det får man onekligen säga att "Gunnar" lyckats svara upp till. Ska bli intressant att se om Oscar Alsenfelt kan komma tillbaka och avlasta Jonas Gunnarsson, som deltagit i Redhawks 25 senaste matcher. Pontus Sjögren lär inte stå många sekunder.
 
Stefan Warg 2,93
Erik Andersson 2,89
Nils Andersson 2,85
Jens Olsson 2,72
Derek Meech 2,72
Johan Björk 2,69
Johan Ivarsson 2,42
Jeremias Augustin 2,09
(Erik Lundblad)
 
Höstens raket har utan konkurrens varit Stefan Warg. Vilken utveckling! En defensiv back som klarat av att spela mycket och som också klarat av tempot i SHL på ett utmärkt sätt. Är ett par hack bättre än i Allsvenskan förra säsongen. Erik Andersson har varit stabil under hela hösten men har framförallt kommit starkt i december. Nils Andersson hade lite problem i början på hösten med att ta kloka beslut i utsatta lägen men har växt med förtroende. Är kapacitetsmässigt Redhawks bäste back. Jens Olsson har spelat mycket och varit väldigt bra offensivt, men verkar dock ha tappat fokus i defensiven vilket -13 är ett bevis på. Tycker framförallt att det är de små, små detaljerna som glöms bort. Derek Meech har sina toppar och dalar, men hans rutin behövs. Kan ha gjort säsongens prestation av utespelarna i Malmö Redhawks senast mot Frölunda. Johan Björk försvann iväg till Pantern efter ett par matcher med lite sämre intensitet. 55:an har ändå varit helt okej och spelat bra efter sina resurser. Har svårt att se att han ska avsluta säsongen i något annat än SHL, faktiskt. Johan Ivarsson har klarat av att spela klart mer än vad jag hade förhoppningar om i somras. Det har gått lite upp och lite ner för "Ivar" men fullt acceptabelt. Ska ha rimligt med istid för att prestera som bäst. Jeremias Augustin har haft en ganska grå höst. Det tog tid innan han fick komma igång på allvar på grund av skada och därutöver är hans roll i allmänhet svår att bemästra med tanke på hur smal den är. 
 
Frederik Storm 3,07
Henrik Hetta 2,85
Kent McDonell 2,85
Kim Rosdahl 2,70
Björn Svensson 2,66
Andreas Thuresson 2,63
Joey Tenute 2,62
Christoffer Forsberg 2,59
Eric Himelfarb 2,57
T.J. Galiardi 2,54
Magnus Häggström 2,48
Mattias Persson 2,48
Peter Mueller 2,32
Nicklas Jadeland 2,21
(Jens Jakobs, Fredrik Händemark, Malte Sjögren, Oliver Olsson, Oscar Nord)
 
Den som spelmässigt lyckats klart bäst i Malmö är dansken Frederik Storm. Han har vågat vara sig själv och utmanat SHL-motståndet. Hans stora minus har varit effektiviteten, med de lägen han har skapat och hamnat i borde åtminstone en fem mål till ha varit fullt rimligt. Kan givetvis bli ett litet hack bättre defensivt, men har god arbetsmoral kväll ut och kväll in. Därefter handlar det väldigt mycket om hårt arbetande ytterforwards som har defensiven och lagspelet som främsta kategorier. Hetta, McDonell, Rosdahl, Svensson har alla gjort ett bra jobb hela vägen. Hetta har kommit mer och mer för varje månad på SHL-nivå. McDonell har visat sig vara en klok värvning av Patrik Sylvegård. Rosdahl har verkligen växt och förstått vilken roll som gäller för hans del på den här nivån. Svensson har lite typiskt inlett säsongen med att producera bra för att sen tappa något i november och december. Thuresson har en stigande formkurva och har allt oftare varit den nyckelspelare som han förväntats vara inför säsongen. Skadebekymmer ställde till det i oktober och en bit in på november. Här har Redhawks sparkapital.
 
Tenute började säsongen väldigt bra men i november tog det tvärstopp efter målet mot Luleå. Den 12 november är senast då "JT" producerade poäng. Kan vara så att verkligheten har kommit ikapp något här, tillräckligt bra grundtränad? Forsberg faller under kategorin hårt arbetande forwards med bra fart. Tycker Christoffer skulle kunna få med sig fler utvisningar med tanke på det tempo som han spelar i. Himelfarb har varit borta en hel del men ändå varit rätt bra spelmässigt. Produktionen är det stora minuset, inte ett enda mål till exempel. Dock klarat sig mycket bättre defensivt igen med tanke på -20 i Leksand 2014/2015. Galiardi har en hög kapacitet. Han har en styrka i kroppen som är sällsynt i svensk hockey i kombination med fin teknik. Ibland skulle T.J. må bra av att göra det enkla och driva mer rakt på mål. Å andra sidan har han under de senaste tio matcherna inte fått en ärlig chans att bedriva sin ishockey. Hakningar, slashingar och mindre attacker har varit tillåtna mot Galiardi på ett sätt som nästan är chockerande. Nog för att T.J. själv hade problem med disciplinen i inledningen men han har höjt sig ordentligt här. Av någon anledning har domarkåren ett ont öga till centern ändå. 
 
Häggström hade problem inledningsvis. Matchades lite väl hårt och var alltid center, vilket inte fungerade fullt ut i SHL. Nu spelar Magnus alltmer runt tio minuter per match och kan även ta en ytterforwardsroll i en bättre kedja. Känns som att ledarstaben fått ut max av lagspelaren Häggström sista tio matcherna. Persson hade också problem i början av serien men med lite PP-förtroende och annan miljö så började det hända saker runt nummer nittio. Två matchavgörande mål på en höst med fem fullträffar har givit mersmak. Tyvärr har Mattias varit skadad och sjuk alldeles för ofta för att få ut max av sitt kunnande. Peter Mueller såg chockerande trög och ofarlig ut under försäsongen. En bit in på SHL började det komma lite produktion och att kvaliteter finns betvivlar jag inte. Mueller har dock varit för dåligt tränad och inte klarat av att ge Malmö det man önskat i offensiv väg. I spelet över hela banan har Mueller inte gjort bort sig, men det som oroar nu är att han återigen börjat tappa i ork. När ska vi få se en 100 % fräsch Peter? Ledarstaben vill inte gärna sparka spelare men Mueller är väl den som ligger mest risigt till efter hösten 2015. Nicklas Jadeland har haft det riktigt jobbigt i SHL-återkomsten. Har inte fått ut sina uppsidor tillräckligt ofta. Höjde sitt snitt med en suverän insats mot Frölunda senast, annars sticker tyvärr inget ut under hösten för #61. 
 
Spelarna har betygsatts på en skala 1-5 efter varje spelad match.
Malmö Redhawks | |
Upp