Två veckor till seriepremiär: ! & ?

Det är inte så långt kvar till SHL-premiär längre. Om två veckor är det nedsläpp i Malmö Arena mot regerande mästaren Frölunda. Dags att spekulera lite och sätta plus och minus eller snarare utropstecken och frågetecken inför säsongen med lite mer än halva försäsongen bakom oss.
 
!
 
Danskarna Nichlas Hardt och Frederik Storm kommer vara drivande forwards i laget. Bra fart, spelförståelse och kan egentligen krydda upp vilken kedja de än spelar i. 
 
Andreas Thuresson har gjort två riktigt bra träningsmatcher mot SHL-lagen Karlskrona och HV 71. Han ser något mer distinkt och fräschare ut än vad intrycket var för ett år sedan. Om Thuresson är hel finns det en del som talar för att han kan kopiera tiden i Brynäs. Första säsongen lite lägre produktion, andra säsongen på en mer dominant nivå.
 
Målvaktsspelet har varit stabilt och jag är betydligt mer optimistisk kring Oscar Alsenfelt och Cristopher Nihlstorp än vad deras anseende verkar vara i diverse rankningar. Det är för tidigt att räkna ut Nihlstorp från toppen av SHL för hans senaste säsong i Växjö. Alsenfelts status är något svårare att svara på men det har sett spännande ut så här långt. Oscar är tre år yngre än Cristopher och han har en väldigt fin chans att hitta tillbaka efter operationen när inte hela pressen ligger på honom, som läget upplevdes vara inför förra säsongsstarten. 
 
Bland backar har André Benoit överraskat positivt. Enda minuset så här långt är att han har slängt iväg pucken lite väl ofta i stället för att hålla den inom laget, spela back-back till exempel. Erik Andersson och Jens Olsson sticker ut mest annars, men det är lite typiskt för en försäsong att backar som lever mer på skridskoåkning och aktivitet är bättre än större, mer kraftfulla spelare.
 
Kampen om platserna i tredje- och fjärdekedjan bland ytterforwards lär bli stenhård. Vem ska petas? Centersidan lär innehålla Filppula-Forssell-Komarek-Händemark men sen tampas Brunnström, Persson, Jadeland, Rosdahl, Forsberg, Tjärnqvist och Häggström om plats fem, sex, sju och åtta bland ytterforwards. Skulle egentligen vilja slänga in junioren Mattias Elfström här men ordinarie seniorforwards är ett par för många för att det ska bli realistiskt att han får chansen. Häggström har sett riktigt bra ut, Rosdahl tar för sig mycket mer än för ett år sedan och Tjärnqvist lär alltid vara med i matchtruppen med sin karaktär. 
 
När Malmö hade ett i princip ordinarie lag i inledningen av försäsongen såg det förändrade spelsystemet ut att vara framgångsrikt i försöken att vända spelet blixtsnabbt. Den förmågan saknade Redhawks emellanåt under Björn Hellkvist, det gick alldeles för mycket i perioder då forwards aldrig riktigt fick "tjuva".
 
?
 
Noah Welch. Det är Malmö Redhawks största frågetecken i nuläget. Det har inte sett bra ut under försäsongen och antalet tvåminutare har en tendens att dra iväg - precis som vi sett i SHL under årens lopp. Welch kommer naturligtvis fortsätta dra på sig utvisningar då hans spelstil bygger på att ligga på gränsen i egen zon men som mot HV 71 senast var det alldeles för svagt. Rörelse blir Welchs nyckel.
 
Det har varit lite trögt för Nils Andersson också, de enkla misstagen oväntat många men Nils ska hitta rätt i det förändrade systemet och utöver det så brukar Nils komma mer och mer ju längre hösten lider. Har varit så under varje år i Malmö nu. Sedan behöver Martin Filander med övriga ledarstab helt klart fundera över om Welch-Andersson är det ultimata paret, jag är inte övertygad i dag.
 
Mattias Persson har inte tagit för sig som förväntat. Det här är lite av hans chans att bestämma hur säsongen ska se ut och som det ser ut nu så bör en utlåning till Allsvenskan eller exempelvis Österrike vara aktuell. Det beror dock på vad som sker med Fabian Brunnström också. Brunnström såg bra ut mot allsvenskt motstånd men mot SHL-motstånd är jag något mer kluven hittills. 
 
Spelmässigt är jag mest kritisk till att pucken inte hålls inom laget tillräckligt mycket. Att vända spelet snabbt är bra, men det gäller att hitta en balans i det här. Jag har saknat, inte minst mot HV 71, att puckinnehavet inte prioriteras mer. Tror det är ett misstag att ta bort den delen från Björn Hellkvists skapelse. 
 
Under Hellkvists år har vi vant oss vid att ha många spelare på skadelistan. Antingen har Malmö verkligen hittat fler spelare utan en rad skavanker, som Patrik Sylvegård varit inne på under våren, eller så kan träningsupplägget ha förändrats. Nu spekulerar jag dock på lite väl djupt vatten...
 
# # #
 
Min tanke om premiärlagets utseende den 3 september:
 
Cristopher Nihlstorp (Oscar Alsenfelt)
 
Noah Welch-André Benoit
Erik Andersson-Nils Andersson
Johan Ivarsson-Jens Olsson
Stefan Warg
 
Nichlas Hardt-Ilari Filppula-Andreas Thuresson
Robin Alvarez-Erik Forssell-Frederik Storm
Mathias Tjärnqvist-Konstantin Komarek-Christoffer Forsberg
Kim Rosdahl-Fredrik Händemark-Magnus Häggström
Nicklas Jadeland
 
Spelar ej: Mattias Persson, Fabian Brunnström
Malmö Redhawks | |
Upp