Är Ros slutsats korrekt?

"Malmö drar minst folk på bortaplan. Inte överraskad. Laget berör inte." - Tomas Ros
 
I morse läste jag en tweet av Aftonbladets Tomas Ros som fick mig att fundera. Först tänkte jag att "ja, det kanske är sant." Malmö Redhawks av i dag är inte särskilt flashigt eller i centrum på något sätt i hockey-Sverige. Vi har våra egna publikfester i Sveriges finaste hockeyarena och vi går en väg som åtminstone just nu ger lugn och ro samt utveckling. Således rätt få rubriker och skandaler. Så var det ju knappast förr (läs Hugo Stenbeck, Percy Nilsson, skatteskulder, konkurshot, fylleskandaler - ja, ni förstår). 
 
Med en bok som "Tänk snabbt. Tänk långsamt." bakom mig så funderade jag en gång till. Är detta verkligen en korrekt analys utifrån given data? Ja, visst är det så att Malmö Redhawks i dag har lägst snitt på bortaplan av samtliga SHL-lag. Är det statistiska underlaget tillräckligt bra för att kunna göra en sådan analys? Nja, det är här det blir intressant.
 
Nummer ett: Malmö har inte spelat i Scandinavium inför vad som troligen är en publiksiffra på 8 000 till 12 000. Exakt var den landar är till stor del beroende av vilken dag, vilken omgång samt vilka likvida medel som finns tillgängliga för privatpersoner. Malmö är det enda SHL-laget som inte varit på besök i Göteborg. 
 
Nummer två: Malmö är själva tvåa i publikligan och har publiksiffror mellan 6 500 till 8 000 (derbyt mot Rögle är undantaget med 12 600 åskådare). Den höga siffran tar givetvis inte Redhawks då del av. 
 
Nummer tre: Malmö har varit på besök i Karlskrona två gånger under hösten. Det är bara MR och Växjö som varit det i serien. KHK har klart lägst snittsiffra hemma av alla lag (3 173). Drar givetvis ner snittet. 
 
Malmös bortasnitt på tolv matcher är 5 034.
Växjös bortasnitt på tolv matcher är 4 977.
Linköpings bortasnitt på tolv matcher är 4 941.
Således två lag med sämre bortasnitt när bortamatcherna mot Frölunda och Malmö räknats bort för LHC och VLH. 
 
Rögles bortasnitt på tolv matcher är 5 133. Då är bortamatcherna mot Frölunda och Malmö även här borträknade. Således ungefär hundra personer i differens mot Malmö hittills i SHL. 
 
Karlskronas snitt är däremot klart intressant. Tar vi bort matchen mot Frölunda och kapar bort drygt 5000 åskådare mot Djurgården (DIF spelade i Globen och hade möjlighet till en helt annan siffra än normalt) så får vi ett snitt på 5 841. Klart högre än exempelvis Rögle, Malmö, Växjö, Linköping. Dock slipper ju KHK att spela inför klart lägsta siffran i serien på bortais som resten av SHL-lagen.
 
Skellefteå är klart populärast ute i landet (nuvarande snitt är på 6 716). Notabelt här är dock att SAIK varit i Göteborg två gånger samt i Malmö en gång. SAIK har dessutom inte hunnit besöka Karlskrona än.
 
Bortasnittet med korrigeringar (12 matcher)

1. Skellefteå 5 965 (Plus: KHKs snitt, Minus: 2 x FHC samt MR)
2. *Karlskrona 5 841 (Minus: FHC samt del av DIF i Globen)
3. Brynäs 5 588 (Plus: HVs snitt, Minus: FHC, MR samt 1 x RBK)
4. Frölunda 5 546 (Plus: SAIK samt FBK, Minus: MR)
5. Modo 5 322 (Plus: RBKs samt KHKs snitt, Minus: FHC, 2 x MR)
6. Luleå 5 272 (Plus: HVs samt RBKs snitt, Minus: 2 x FHC, 2 x MR samt ÖHK)
7. Färjestad 5 268 (Plus: DIF samt Modos snitt, Minus: 2 x FHC samt MR)
8. Rögle 5 133 (Minus: FHC samt MR)
9. Djurgården 5 100 (Plus: SAIKs samt BIFs snitt, Minus: FHC, MR samt LHC)
10. HV 71 5 088 (Minus: FHC samt MR)
11. Örebro 5 035 (Plus: LHFs samt LHCs snitt, Minus: FHC, MR samt HV)
12. Malmö 5 034
13. Växjö 4 977 (Minus: FHC samt MR)
14. Linköping 4 941 (Minus: FHC samt MR)
*Karlskronas snitt är en sanning med modifikation i och med att de inte kan möta laget med klart lägst hemmasnitt i ligan...
 
*Skellefteå är ett populärt lag även efter justeringar. Är trots allt en dynasti i svensk hockey. 
*Brynäs är ett klassiskt lag med troligen många fans ute i landet.
*Framförallt är det yngre varumärken som lockar mindre åskådare på bortais. HV 71 (1971), Örebro (1990), Malmö (1972), Växjö (1997), Linköping (1976) ligger 10-14. 
*Det är väldigt jämnt mellan en hel hög lag. Bara tre-fyra lag sticker ut positivt i min värld.
Malmö Redhawks | |
Upp