Omdömen spelare för spelare halvvägs

Lite drygt halva serien är nu passerad och Malmö Redhawks har onekligen gjort en överraskande bra höst. Det är dags att gå igenom truppen och se vem som har presterat och vilka som fortfarande kan bättre. Spelarna uppställda i fallande ordning från främsta spelare på målvakts-, back- och forwardssidan.
 
Oscar Alsenfelt
 
Vilken comeback efter skada och operation. Bäst i serien! Har gjort en beundransvärd resa och varit grunden i det lyft som Malmö som lag har sett denna säsong. Bör vara högsta prioritet för sportchef Patrik Sylvegård när det gäller kontraktsförlängningar, även om det kommer kosta en hel del.
 
Cristopher Nihlstorp
 
Har fått utstå hård kritik under hösten och det har varit för många enkla misstag sammantaget. Det har inte funnits samma trygghet i laget med Nihlstorp mellan stolparna, men efter det långa uppehållet för Cristopher personligen så har han börjat hittat rätt. Frölunda, Leksand och Linköping var starka insatser. Nu dock skadad.
 
# # #
 
Nils Andersson
 
Nils Andersson börjar bli en back vars betydelse märks extremt mycket när han saknas i laguppställningen. Han har initiativförmåga, spelförståelse och fina uppspel som är så viktigt i dagens ishockey. Överlag håller Nils en hög nivå, i Tre Kronor blev det dock tydligt att han ständigt behöver arbeta på fotarbetet för att klara av högre nivåer.
 
Noah Welch
 
Värvningen av Welch var jag tveksam till men Sylvegård ser ut att få rätt. Det fanns mer att ta av honom än vad vi såg i Modo. Welch spelar mest i laget och har en väldigt tydlig roll. Som renodlad defensiv back avgörs väldigt mycket för laget huruvida Noah är i zonen eller ej. Förlänga? Ja, ett år till bör vara rimligt. 
 
Jens Olsson
 
Med all sannolikhet blir det inte nio mål framåt som förra säsongen för Jens Olsson, men oj vad "Jensa" är mycket mer genuin i sitt spel än förra säsongen. Välbehövligt om Malmö ska hålla i en högre placering. 
 
André Benoit
 
Det började fruktansvärt bra. Osannolik poängskörd inledningsvis med derbyt i Ängelholm som höjdpunkt via fem poäng. Har tagit stort ansvar generellt och spelar näst mest i laget. Lite av den här rutinerade försvararen som väljer sina strider och som inte är alltför intensiv i spelet. Har dock tappat något i kvalitet och jag är inte alltid övertygad om att istiden motsvarar prestationerna längre.
 
Carl-Johan Lerby
 
Wow! Vilken succéman. Utvecklingen är riktigt, riktigt imponerande. En utmärkt start i Pantern banade väg för spel i SHL när skador tillkom och tala om att ta chansen. 19:39 i istid som mest i en match. Flera matcher över femton minuter. Aktiv i spelet i stort, fantastisk skridskoåkning men framförallt så vågar Lerby spela hockey. Aldrig rädd för att förlora. 
 
Erik Andersson
 
Erik har haft tre frånvaroperioder under hösten. Det börjar tyvärr bli lite för mycket av denna vara under Eriks tid i Malmö. Som person, ledare och lojal fem mot fem-back finns det all anledning att behålla Erik ytterligare något år, men jag undrar om inte Patrik Sylvegård börjar bli fundersam kring att man får ut för få matcher av äldre bror Andersson. Varit väldigt bra under 2/3 av hösten, men tappade en del i kvalitet under november. 
 
Stefan Warg
 
Har hamnat lite längre ner i hierarkin denna säsong. Nu finns en bättre variant som tävlar under samma kategori i Noah Welch. Warg var snudd på väldigt bra förra hösten men har inte nått de höjderna i år. Dock känns det som att Stefan har varvat upp efter Karjala Cup-uppehållet. 
 
Johan Ivarsson
 
Förtroendet från backcoach Martin Filander till unge Joahn Ivarsson har varit direkt bristfälligt. Nu gör man det enda rätta och låter Ivarsson börja om i Pantern fullt ut. Självförtroendet måste upp och Johan behöver fokusera på att göra vissa delar av spelet till 100 % varje dag. Två mål på en höst och båda i matcher mot Rögle. Det tar vi med oss alla dagar i veckan!
 
Martin Fehérváry
 
Har fått en del inhopp och jag är överraskad. Martin är en stor talang men hans skadeproblem har gjort mig tveksam till hur nära A-laget han egentligen är. Det artar sig och förhoppningsvis kan såväl Fehérváry som Lerby mer uttalat vara med som åtta eller nio backar nästa säsong. 
 
# # #
 
Andreas Thuresson
 
Den här säsongen är Andreas Thuresson så pass bra som jag hoppades på när han värvades sommaren 2015. Han tillåts spela och ta ansvar på ett annat sätt och hans kedjekamrater har bättre offensiv touch för nivån också. Tycker Thuresson verkligen leder laget och det är rätt galet att han inte får mer utdelning i målprotokollet. Bör bli en islossning så småningom. Efter Alsenfelt den Malmö bör försöka förlänga av de etablerade.
 
Fredrik Händemark
 
Wow #2! Vilken utvecklingskurva på Händemark. Jag var lite tveksam till Fredriks storhet inför säsongen och tvivlade även på Peter Anderssons uttalande om att det finns landslagskapacitet här. 1-0 Peter nu onekligen. Fantastisk höst, varit oerhört giftig efter Karjala Cup. Spelar i PP1, högre upp i kedjorna allmänt och har en allt större tro på sin egen kapacitet. Får han upp farten ett hack till kan detta leda långt. 
 
Erik Forssell
 
Tala om att Fredrik Händemark, Christoffer Forsberg, Magnus Häggström och Konstantin Komarek har fått en förebild på centersidan. Forssell är urtypen av "leading by example". Han gör så många små detaljer bra ute på isen. Han har hög arbetsetik. Han är inte flashig men sätter ändå tro på att han kan producera då han befinner sig på rätt ställen på isen. 
 
Nichlas Hardt
 
Produktionsmässigt har det varit för klent från Nichlas Hardts sida. Är en av tre-fyra spelare som måste börja hitta rätt mer frekvent framöver om Malmö ska hålla i en topplacering. Spelmässigt är han dock ännu en som betyder mycket för laget. Ger och tar stryk, kompletterar vilken omgivning som helst i laget. Håller uppe sin lägstanivå bra.
 
Ilari Filppula
 
Var en av SHL:s främsta inledningsvis. Slog passningar som gav valuta för publikens entrépeng. Spelmässigt i stort fungerade han också överraskande bra. Efter spel i finska landslaget har det dock blivit allt sämre. Djupdykningarna har varit för omfattande. I ett par hemmamatcher på slutet har han dock briljerat och det finns hopp om att han ska komma igång igen.
 
Christoffer Forsberg
 
En som tagit ett steg i jämnhet sedan förra säsongen. Det finns något här. Skridskoåkningen är magisk och lojaliteten till laget oändlig. Även om det inte är hans huvudsakliga uppgift så önskar man att Christoffer kan få upp lite produktion. Kanske kan han ta intryck av Forssell och addera en dimension till sitt spel. 
 
Robin Alvarez
 
Alvarez har inte varit dålig men jag hade förhoppningar om att Robin skulle komma hem från Djurgården och vara ett snäpp mer intensiv och giftig. Var tredje-fjärde match har han släppt loss på allvar och skapat chanser på egen hand. Det måste ske oftare om Robin ska vara mer än en forward för tredjekedjan. Han ville själv inte ha ett treårskontrakt i somras. Nu ligger en rätt stor press på att prestera sista halvan av säsongen, annars lär kontraktet inte bli så lukrativt 2017/2018. 
 
Kim Rosdahl
 
Malmö valde att exempelvis säga nej tack till Björn Svenssons tjänster i somras. En som ledarstaben trodde mer på var Kim Rosdahl och här har man också fått rätt. Rosdahl är i dag en given forward i laguppställningen, där hårt arbete alltid är prioritet. Har även tagit steg i att kunna spela med puck. Under Björn Hellkvists tid som tränare var det uteslutande utan puck. 
 
Lars Bryggman
 
Det blir något missvisande med att placera Bryggman då han har spelat klart färre matcher men Lars har ju onekligen överraskat positivt under sitt inhopp. Det är på inget sätt en flashig spelare men han har storlek, attityd och hyfsad smartness i att läsa spelet. Att Bryggman platsar i SHL 2016/2017 med fyra pinnar på sex matcher är förvånande men ger onekligen IK Pantern en fjäder i hatten som lyckas utveckla spelare till att kunna ta nästa steg.
 
Frederik Storm
 
Treårskontraktet är på plats och på alla sätt och vis är det helt rätt för Malmö Redhawks och Frederik Storm. Dock har denna höst varit ett hack sämre än förra säsongen för Storm personligen. Det har inte lossnat riktigt och Storm kommer inte lika ofta till bra lägen. Givetvis känner försvarsspelarna till danskens finurlighet i år och det tvingar honom till att utmana sig själv ännu mer. Jag tror Frederik kommer mer och mer efter avstängningen igen men ett nytt poängrekord i SHL, som jag förväntade mig, lär det inte bli i år.
 
Konstantin Komarek
 
Inledde strålande men efter knäskadan har Komarek tappat rätt ordentligt i kvalitet. Framförallt finns det inte samma tryck i åkningen från stillastående position. Inte heller är det samma orädda Konstantin som i början. Det finns mycket hockey i Komarek och jag hoppas på att han kommer upp ett hack i nivå så att Malmö kan satsa vidare på österrikaren. Bra ålder, bra spelsinne, verkar vara en bra grabb. 
 
Magnus Häggström
 
Malmö Redhawks-veteranen (nåja) som i princip inte missat en enda match tidigare har nu en frånvaro på fjorton matcher. Kommer missa ytterligare en del matcher innan comeback är aktuellt. Lite synd att inte ha en så pass stabil lagspelare som Häggström har utvecklats till i laguppställningen men samtidigt har yngre förmågor fått chansen i stället. Nytt kontrakt? Tveksamt, spelare längre ner i kedjorna med kostnadsbild är alltid i fokus för en sportchef. Kanske läge att hjälpa Modo på sikt?
 
Lukas Haudum
 
En spännande juniorvärvning som har potential att bli något. I Frölunda-matcherna har det blivit tydligt att det är tempot som måste bli bättre. Fick islossning mot HV 71 hemma med tre pinnar men är nu på JVM-äventyr. Ett givande Malmö Redhawks-Pantern-samarbete kan ge en spelare som är redo för SHL nästa höst här.  
 
Nicklas Jadeland
 
Hårt arbete är grunden till allt Nicklas Jadeland gör på en SHL-is. Har haft en rejäl portion med attityd på isen hela hösten och det känns som att Nicklas vill visa att han ska få fortsätta i klubben i ett par år till. Talar vi inställning, stolthet och Malmöprofilering vore det självklart men det spelmässiga under våren lär avgöra till slut.
 
Marcus Sylvegård
 
De gångerna jag har sett Marcus Sylvegård i J20 så har det känts som att han har en bra bit kvar till A-lagsspel. Talang finns, inte minst är han väldigt spelskicklig på juniornivå. Mycket har dock hänt under sommar och höst i år och plötsligt finns där lite tryck i åkningen och företagsamhet i det fysiska spelet. Emil Sylvegård har Patrik inte velat värva in just på grund av familjerelationen men jag tror ändå att övriga ledarstaben bestämmer här. Om Marcus har kapacitet nog ska han spela i Malmö.
 
Mathias Tjärnqvist
 
Jag gillar Mathias Tjärnqvist på många sätt och vis. En bra person, ledare. Spelmässigt är han hänsynslös mot sig själv. Det här är dock Tjärnqvists sista resa i SHL. Tempot drivs upp år för år och det lär fortsätta så ett bra tag till. Då kommer inte Mathias vara en tillräckligt stor tillgång längre. 
 
Rhett Rakhshani
 
En av Malmös främsta prestigevärvningar på förhand. Tyvärr har Rakhshani inte motsvarat förväntningarna. Poängmässigt en för dålig prestation men kanske framförallt prestationsmässigt har det varit svagt och anonymt. Och när det inte har varit anonymt har det varit fruktansvärt onödiga utvisningar. Vi får hoppas på att det har lossnat igen efter de två senaste matcherna. 
 
Mattias Elfström
 
Hoppat in ett par gånger. Gjort en bra arbetsprestation, varken mer eller mindre. Känns som en spelare för Allsvenskan, precis som Pantern har nyttjat honom. Har lite för svag explosivitet. 
Malmö Redhawks | |
#1 - - Fredde:

Intressant läsning och schyssta reflektioner. Har Malmö chans att nå en topp 6-placering i år eller får de fightas med näbbar och klor för att hålla sig kvar på plats 7-10? Hoppas i varje fall på en klar bättring under februari och mars. Stundtals för svaga insatser under december och januari.

Keep up the good work!

Upp