Omdömen spelare för spelare efter succéstarten

Första förlusten var ett faktum under lördagen. Trots det går det givetvis inte att tala om något annat än en succéstart för Malmö Redhawks. Tänkte passa på att gå igenom prestationen, spelare för spelare, under inledningen av SHL-säsongen 2016/2017. Spelarna uppställda i fallande ordning från främsta spelare på målvakts-, back- och forwardssidan.
 
Oscar Alsenfelt
 
Har varit överraskande stark i sin comeback efter operation och rehab. Leder i skrivande stund målvaktsligan och har hållit två nollor, dessutom väldigt nära på en tredje nolla. Oscar har inlett på ett sätt som påminner om hans finfina Leksandssäsong 2013/2014. Om trenden håller i sig någorlunda lär fördelningen bli mer 60-40 i Oscars favör än 50-50. 
 
Cristopher Nihlstorp
 
Det började bra. Såväl Frölunda hemma som Djurgården borta skötte Nihlstorp bra. Till och med mycket bra uppe på Hovet. Vad som sedan hände i Ängelholm är svårt att sätta fingret på. Trots en träningsvecka för att ladda om gick han sedan in och släppte tre mål på fyra skott mot Örebro. Frågan är om inte Alsenfelt står de närmaste två veckorna (tre matcher totalt) för att sedan ge Cristopher en ny chans mot Frölunda borta den 25 oktober? Det är så pass långt mellan matcherna nu att Nihlstorp kan få ta en period med att ladda om mentalt och slipa på detaljer i spelet.
 
# # #
 
Nils Andersson
 
Kvaliteterna ser man hela tiden men jämnheten existerar inte under försäsong och är något svag inledningsvis. Så har det varit för Nils samtliga år nu. Efter ett par omgångar händer det dock något och när allt klaffar - såväl offensivt som defensivt - har Malmö en riktig toppback i yngre brodern Andersson. Riktigt stark i powerplay och en motor för offensiven. 
 
André Benoit
 
Inte ens i de bästa utav världar kunde jag förvänta mig att André Benoit skulle prestera så här pass bra. Benoit är väldigt lugn och trygg i sitt spel, sällan flashig men är ändå med och bygger upp spelet i offensiv zon gång på gång. Kan slarva något med att bara slänga iväg puckar på egen planhalva ibland.
 
Jens Olsson
 
En som faktiskt mår bättre av att lämna Björn Hellkvist-hockeyn till förmån för Peter Andersson-hockeyn. Olsson har framförallt fungerat fint i par med Noah Welch. Olsson är stark i totalhockeyn och kan hjälpa till att förändra en matchbild med sin offensiva kunskap. Enda minuset är att han "tjuvar" i hemarbetet då och då, även om det var snäppet värre förra säsongen. 
 
Noah Welch
 
Det började enastående bra i de första fem omgångarna. Noah Welch var Malmös ledande back på många sätt. Sedan speltiden alltmer lagts över i par med Johan Ivarsson har dock Welch tappat i kvalitet och matchen mot Örebro hemma var riktigt svag. Åtta utvisningsminuter i en batalj. Det finns knappt på kartan. Noah är en av de spelare som måste studsa tillbaka framöver om Redhawks ska fortsätta ta imponerande vinster. 
 
Erik Andersson
 
Jag måste säga att Erik Andersson är en underskattad SHL-back i dagens läge. Han står alltid för ett koncentrerat och stabilt spel. Lever mycket på rutinen och spelförståelsen. Bra inlevelse och spelglädje. Dock oroande att han är skadad över flera matcher igen (i våras likadant). 
 
Stefan Warg
 
Det går betydligt mycket mer upp och ner för Stefan denna höst än under förra hösten. Sedan om det beror på tidigare skada med operation och rehab eller förändringar i spelsystemet är omöjligt att analysera. Malmö behöver få ut lite mer av Warg framöver. Förhoppningsvis kan Erik Andersson komma tillbaka snart så att Warg får sin mest passande partner tillbaka. 
 
Johan Ivarsson
 
Utvecklingen har inte blivit som någon hoppats. Än. I säsongsinledningen fanns knappt något förtroende för Ivarsson så det är naturligtvis inte lätt att sedan gå in och prestera på topp när första skadan kommer på backsidan. Rögle- och Leksandsinsatsen var bra, men annars är det mest okej och inte mer. Inte alltför lyckad uppe i Örebro. 
 
Carl-Johan Lerby
 
Hoppat in i ett par matcher. Tycker Lerby känns hyfsat redo för fler chanser i SHL. Han behandlar pucken väl, har fint rörelsemönster och vågar agera. Kan vara läge att testa Lerby i stället för Ivarsson bredvid Noah Welch.
 
# # #
 
Ilari Filppula
 
Lite som med André Benoit. Jag hade inte vågat hoppas på den här typen av leverans. Självklart förstod jag att Filppula kan tillföra dimensioner med sina passningar och förmåga att läsa spelet, men den här poängskörden med fem mål är över förväntan. Tycker Filppula har en bra lägstanivå också. Kan alltid blixtra till i powerplay oavsett hur matchen ser ut i övrigt.
 
Andreas Thuresson
 
Stor glädje i att se Andreas Thuresson den här säsongen. Det var trögt bitvis förra säsongen, inte minst under hösten. Under våren lossnade det steg för steg och nu, med ny huvudtränare och något förändrad roll, är Thuresson allt närmare den nivå han kan prestera på. Fokuserar alltmer på spelet i sig och är med fördel allt mindre powerforward.
 
Nichlas Hardt
 
Hela förstakedjan med Thuresson, Filppula och Nichlas Hardt har fungerat riktigt bra. Övertygad om att Hardt kan bli ett snäpp mer intensiv och giftig men han har fortfarande inlett på ett förtroendeingivande sätt, helt klart. För stunden är det hård konkurrens bland "bästa nyförvärv" men på sikt tror jag att Hardt kommer framstå som en av de två bästa förstärkningarna under sommaren 2016.
 
Konstantin Komarek
 
Tala om en positiv överraskning. Komarek leker ishockey och har hittat bra lekkamrat i framförallt Frederik Storm. Konstantin får se upp med att inte bli för tempofattig med puck, i övrigt finns det inget att klaga på. Tvärtom framstår österrikaren alltmer som en artist med förmåga att producera på små ytor. Nu dock tyvärr skadad över en tid.
 
Kim Rosdahl
 
Vilket lyft! Med förtroende och tillåtelse att göra mer med puck och med mer istid kan saker och ting förändras. Trodde inte Kim Rosdahl hade något offensivt i sig i princip (en assist tidigare i A-lagskarriären) men visst finns där lite spelförståelse och hunger för att lira i anfallszon. Nyttig annars i spelet i stort. Bra arbetsmoral.  
 
Fredrik Händemark
 
Chockade alla i premiären med två mål. Har sett bra ut över tid och ändå jobbat ihop en halv poäng per match hittills. Kommer med all sannolikhet få ännu större roll framöver då Konstantin Komarek är skadad. Händemark känns mer och mer som en given SHL-spelare. Har mer touch än vad jag kunde se i våras. 
 
Frederik Storm
 
Här är en som fått fria tyglar att lira loss. Det syns onekligen. Han behöver dock själv sätta rimliga gränser för när det är givande att spela svårt respektive när pucken behöver komma ner djupt i anfallszon för lagets skull. Det tror jag också kommer ge sig lite med tiden. Lägg till att motståndarna mer och mer vet om Storms skicklighet, så det är inte otroligt att det blir betydligt fler passningar än mål än tidigare. 
 
Erik Forssell
 
Skadad i början och det tog nån match innan Erik Forssell kom igång på allvar. Förväntar mig lite mer i det offensiva spelet men det syns att han har erfarenheten och vet vad som gäller i egen zon. Känns som att Malmö har lite sparkapital här.
 
Magnus Häggström
 
Stabil, trygg. Har fått gå i en lite mer offensiv omgivning emellanåt men känns mest lämplig i en 0-0-omgivning med lagspelet som prioritet. Viktig i boxplay och i avseendet att hålla uppe lägstanivån för laget. 
 
Robin Alvarez
 
Comebacken i Malmö har inte varit en succé helhetsmässigt. Poängmässigt är det svårt att klaga, även om Malmö med all sannolikhet hoppats på ett par mål ytterligare. I spelet känns Alvarez inte tillräckligt ettrig än, inte tillräckligt distinkt. Lite sparkapital här också, precis som fallet är med kedjekamraten Forssell.
 
Christoffer Forsberg
 
Forsberg är ju så nyttig. Start och stopp, en jädrans massa fart. Kan i sin kedja förflytta upp spelet i anfallszon och bita sig fast där. Christoffer är en genuin lagspelare som man dock hoppas få se lite mer i poängprotokollet, även om inte det är hans primära uppgift. 
 
Rhett Rakhshani
 
De första tre matcherna var lite av försäsongskaraktär för Rhett Rakhshani personligen. Kanske till och med den fjärde, men med skillnaden att han fick nypa dit två puckar. Rakhshani kommer mer och mer, trots allt, och om ytterligare någon vecka tror jag vi kommer få se Rhett leda Malmös offensiv ett snäpp mer än vad hittills varit fallet. 
 
Nicklas Jadeland
 
Faktum är att Nicklas Jadeland känns rätt given i laguppställningen efter försäsong och inledning. Han tillför mer i sin roll än vad Mathias Tjärnqvist och Mattias Persson kan göra i sina roller. Jadeland har släppt den allsvenska naiviteten och är väldigt medveten om vad han behöver göra på isen för att tillföra till laget. Skadad sedan derbyt.
 
Mathias Tjärnqvist
 
Det har börjat trögt för veteranen Mathias Tjärnqvist. Tempot är än så länge ett problem. Har Malmö uthållighet och tålamod så kommer säkerligen Tjärnqvist göra en hel del nytta från januari månad och framåt som den rutinerade räv han är. Frågan är bara om man har råd att vänta på en äldre spelare på SHL-nivå.
Malmö Redhawks | |
Upp