Nu går vi för premiären

Försäsongen är över efter kvällens match mot Växjö Lakers. Det är dags för premiär på lördag mot Frölunda och det känns ganska ovisst. Malmö har förändrat en hel del i spelet och inte riktigt fått spela ihop sina nya formationer, samtidigt ska vi inte glömma bort att Frölunda kommer med väldigt mycket nytt också. Traditionens makt säger tre poäng till Göteborg men en premiär ska tas med en nypa salt. 
 
Förlust mot Lakers i Växjö under tisdagskvällen med 2-1 och försäsongen kan avslutas för Malmö Redhawks del. Helt okej insats av Redhawks, även om det märktes att den offensiva spetsen var för tunn till slut. Oscar Alsenfelt gjorde glädjande nog ännu en bra insats mellan stolparna och det ser verkligen ut att bli en kamp mellan Cristopher Nihlstorp och Alsenfelt under hösten. Jag räknar dock ändå med att Nihlstorp är först ut i SHL.
 
Försäsongen har visat på att Peter Andersson med Martin Filander och Jesper Mattsson velat justera spelet en aning. Det är något mindre back-back-spel och något mer rakt upp eller snett upp som gäller vid passningar. Man vill helt enkelt förflytta sig snabbare och oftare till offensiv zon. Bytena lär bli lite längre än tidigare, men jag tror det är rätt om man vill lyfta offensiven och bli giftigare. Det var för ofta som forwards beordrades till att byta när pucken hade erövrats under Björn Hellkvists ledning. Anderssons stora mål är att göra Malmö Redhawks mindre förutsägbara och han har helt rätt i att det krävs för att ta nästa steg. Sedan måste detta göras med förnuft och balans. Malmö är fortfarande en bra bit ifrån de mest spelskickliga lagen i serien.
 
Frölunda i premiären är en rejäl utmaning. Väntar mig ett mästarlag som går ut med högt tempo och sätter press på Malmö direkt. Samtidigt tror jag det är rätt nyttigt för Redhawks att ha ännu en värdemätare för att anpassa sig till en nivå som man ska kunna klara av - inte minst tempomässigt då. Frölunda är för övrigt ett lag som Malmö verkligen har haft problem med resultatmässigt över tid. 16 raka matcher utan seger är facit, med totalt fem poäng inspelade. Senaste vinsten hämtas alltjämt från vintern 2003 då Redhawks tråkade ut hela Scandinavium och vann med 0-1. Å andra sidan stod Skånelaget upp väldigt bra den gångna säsongen. Vem minns inte 3-2-förlusten efter straffar dagen innan nyårsafton då Malmö hade enorma skadeproblem men ändå gjorde en fantastisk insats?
 
Åter till nuet. Om nu alla är friska till lördag så ser jag framför mig följande lag:
 
41. Cristopher Nihlstorp (69. Oscar Alsenfelt)
 
3. André Benoit - 7. Nils Andersson
4. Noah Welch - 28. Jens Olsson
2. Erik Andersson - 6. Stefan Warg
57. Johan Ivarsson
 
43. Nichlas Hardt - 81. Ilari Filppula - 12. Andreas Thuresson
10. Robin Alvarez - 20. Erik Forssell - 23. Christoffer Forsberg
71. Mathias Tjärnqvist - 67. Konstantin Komarek - 9. Frederik Storm
96. Kim Rosdahl - 63. Fredrik Händemark - 16 Magnus Häggström
61. Nicklas Jadeland
 
49. Rhett Rakhshani - anländer i oktober
90. Mattias Persson - utlånad
 
Lukas Haudum, 19-årig österrikare som har värvats in från Södertäljes J20-lag, har jag inget emot att ge chansen inom snar framtid i SHL. Haudum med landsman Komarek samt Storm hade varit intressant men jag tror inte att han går före Mathias Tjärnqvist och Nicklas Jadeland precis i inledningen. 
 
Malmö Redhawks | |
Upp